Tulseboda brunnspark

Kyrkhult har byggts upp kring kyrkan och Tulseboda brunnspark sedan slutet av 1800-talet. Delar av Sveriges kulturelit samlades här, och vid Kulturbrunn Forneboda, för mer än hundra år sedan och byns byggnader fick sin prägel av den s k schweizerstilen. Mellanrum gestaltar, på uppdrag av Olofströms kommun, brunnsparkens upprustning och utveckling i helhet och detalj. Målet är att med hjälp av enskilda, föreningar, förskolor och skolor, samt företag i området, förverkliga och levandegöra brunnsparken under teman som mat, kultur, boende och hälsa. Planteringar, våtmark, bryggor, grillplats, soffor, logotype, skyltar och flaggor samt informationsportal har gestaltats och anlagts under åren 2017-2021. Anläggningen var central i 2019 års kommunpris från Föreningen Sveriges stadsträdgårdsmästare samt har även nominerats till  ELCA (European Landscape Contractors Association) Trend Award 2022.

Gestaltningsprogram

Ramlösa brunnspark

Det är svårt att föreställa sig en plats med samma rika kultur- och naturhistoria som Ramlösa brunnspark. Till källorna i den dramatiska ravinen och till de lummiga promenadparkerna lockades under nästan 300 år fattiga och lytta, allmoge och medelklass, högreståndspersoner, kungligheter, väckelsepredikanter samt jetset från europa. Den alkaliska källans vatten transporteras idag till världens alla hörn.

Att utarbeta en vård- och utvecklingsplan för brunnsparken är ett ansvarsfullt och inspirerande uppdrag. Att bevara brunnsparken som ett byggnadsminne och samtidigt utveckla dess potential som besöksmål i ett lokalt, regionalt, nationellt och internationellt perspektiv, kräver respekt och förståelse för historien, för natur- och kulturvärdena, för besökarnas förväntningar, för de boende i brunnsvillorna och för förvaltningen av parken. Rapporterna har tagits fram av Mellanrum i samarbete med Helsingborgs Kommun, Länsstyrelsen Skåne, God bostad kulturmiljökonsult samt Kulturen i Lund. Läs Vård- och utvecklingsplanen i sin helhet här: https://helsingborg.se/wp-content/uploads/2019/09/vard-och-utvecklingsplan-ramlosa-brunnspark-2022-sbf.pdf

Allhelgonakyrkans park

Allhelgonakyrkan i centrala Lund har en stor potential som en grön oas och som en kommunikationsnod mellan kyrkan och stadens flanörer. Här finns möjlighet att skapa meningsfulla mötes- och viloplatser, både utåtriktade och mera meditativa avskilda trädgårdsrum, i en omgivning av pulserande stadsliv.

Mellanrum fick uppdraget att föreslå gestaltningen av kyrkotomten som genom åren blivit alltmer sluten mot staden. Förslaget hämtar sin inspiration från historien, dels från kyrkans tillblivelsetid då parken öppnade sig generöst mot Bredgatan, och välkomnade promenader och vistelse längs de buktande gångarna i romantisk stil, och dels från bibelns miljöer med pelargångar och vattenkonst. Detta vävs detta ihop med församlingens önskan om vackra platser för informella och arrangerade möten samt platser för meditaion, enskilt och i grupp. Förslaget är ej utfört.

Västra rondellen i Simrishamn

Mötet med Simrishamn från Malmöhållet sker i Västra rondellen i Simrishamn, och här får vägfarande en påminnelse om att småstaden vid havet väntar runt hörnet.

Motivet i rondellen är en tät sammanflätning av å ena sidan stranden och havet, symboliserat av en sanddyn med strandråg och andra växter man finner bland dyner och å andra sidan den pittoreska stenstaden, symboliserat av en gatstensbeläggning med prydliga lavendelrundlar. Den vindlande sammanflätningen associerar både till den levande kusten och till den livfulla staden. Precis som på stranden ändrar sanddynen form  i takt med att vinden flyttar sandkornen millimeter för millimeter åt olika håll. Årstiderna accentueras med hjälp av växtligheten och i november är det tidlösans tur att lysa upp i höstmärkret!

Här kan du se en film från platsen!