Tulseboda brunnspark

Kyrkhult har byggts upp kring kyrkan och Tulseboda brunnspark sedan slutet av 1800-talet. Delar av Sveriges kulturelit samlades här, och vid Kulturbrunn Forneboda, för mer än hundra år sedan och byns byggnader fick sin prägel av den s k schweizerstilen. Mellanrum gestaltar, på uppdrag av Olofströms kommun, brunnsparkens upprustning och utveckling i helhet och detalj. Målet är att med hjälp av enskilda, föreningar, förskolor och skolor, samt företag i området, förverkliga och levandegöra brunnsparken under teman som mat, kultur, boende och hälsa. Planteringar, våtmark, bryggor, grillplats, soffor, logotype, skyltar och flaggor samt informationsportal har gestaltats och anlagts under åren 2017-2021. Anläggningen var central i 2019 års kommunpris från Föreningen Sveriges stadsträdgårdsmästare samt har även nominerats till  ELCA (European Landscape Contractors Association) Trend Award 2022.

Gestaltningsprogram

Ramlösa brunnspark

Det är svårt att föreställa sig en plats med samma rika kultur- och naturhistoria som Ramlösa brunnspark. Till källorna i den dramatiska ravinen och till de lummiga promenadparkerna lockades under nästan 300 år fattiga och lytta, allmoge och medelklass, högreståndspersoner, kungligheter, väckelsepredikanter samt jetset från europa. Den alkaliska källans vatten transporteras idag till världens alla hörn.

Att utarbeta en vård- och utvecklingsplan för brunnsparken är ett ansvarsfullt och inspirerande uppdrag. Att bevara brunnsparken som ett byggnadsminne och samtidigt utveckla dess potential som besöksmål i ett lokalt, regionalt, nationellt och internationellt perspektiv, kräver respekt och förståelse för historien, för natur- och kulturvärdena, för besökarnas förväntningar, för de boende i brunnsvillorna och för förvaltningen av parken. Rapporterna har tagits fram av Mellanrum i samarbete med Helsingborgs Kommun, Länsstyrelsen Skåne, God bostad kulturmiljökonsult samt Kulturen i Lund. Läs Vård- och utvecklingsplanen i sin helhet här: https://helsingborg.se/wp-content/uploads/2019/09/vard-och-utvecklingsplan-ramlosa-brunnspark-2022-sbf.pdf

Ortsanalys Staffanstorp

Vad är speciellt med Staffanstorp, vad är ortens känsla och själ?
Att identifiera detta var ett viktigt mål med ”Strategi för hembygden”.

Genom att identifiera de värden som gör att invånare trivs är målet att dessa ska behållas och utvecklas även när orten förändras och växer.  Strategin ska fungera som ett kunskapsunderlag vid den framtida utvecklingen. Tillsammans med underkonsulter med specialkompetens inom kommunikation arbetade vi med workshopar, spel och intervjuer för att engagera och få input från olika grupper av Staffanstorpsbor. I arbetet ingick analys och inventering av bebyggelsekaraktär, grönstruktur, stråk, brukarvärden samt kulturmiljövärden.

STADSMILJÖPROGRAM FÖR KRISTIANSTAD RENÄSSANSSTAD

Stadsmiljöprogrammet för Kristianstad renässansstad formulerade riktlinjer för centrala Kristianstads offentliga miljöer.

Syftet med arbetet var att öka skapa en tydlig och förstärkt identitet för Kristianstads renässansstad. Utifrån en inledande analys av stadens geografiska och historiska sammanhang och framtida behov formulerades en vision för stadens utveckling. Riktlinjer om struktur, färgsättning, möblering samt material- och växtval arbetades därefter fram. Projektet utfördes i samarbete med Uulas arkitekter och Scandinavian Light Design Group. Som en förlängning av detta arbete tog Mellanrum fram ett förslag på en ny stadssoffa med renässansinspiration.

Länk till Stadsmiljöprogrammet . (Här finner du även Vindbruksplanen för Kristianstads kommun, utförd av Mellanrum)